riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Ruotsin Raha seuraa potilasta- malli lisää kansalaisten epätasa-arvoa

Kokoomusministeri Räty ajaa Ruotsissa toimivaa  Raha seuraa potilasta -mallia. Perusteluina mm. potilaan valinnanvapaus, tasa-arvo, jonojen lyhentyminen ja terve kilpailu palvelujen tuottajien välillä. Rahoitus Ruotsin mallissa on keskitetty verotus maakäräjillä, joita Ruotsissa on 20. Potilaalla on "rahasäkki", josta maakäräjät täyttää 70%. Loppu tulee valtionavusta ja asiakasmaksuista. Raha käytännössä seuraa potilasta sille palveluntuottajalle, jonka potilas itse valitsee.

Ruotsissa malli on johtanut kansalaisten epätasa-arvoon sekä sosioekonomisesti että alueellisesti. Yksityiset firmat eivät hakeudu syrjäkyliin, vaan jäävät varakkaimmille alueille, jossa on suhteellisen hyväkuntoista väestöä. Riksrevisionen (Ruotsin tarkastusvirasto) mukaan vuokralääkärien tarve Ruotsissa on edelleen suuri koko maassa ja erityisesti  suurten asutuskeskusten ulkopuolella.

Vakavammin ja vaikeimmin sairaiden hoitoonpääsy on Ruotsissa vaikeutunut ja terveyserot kasvaneet. Miten varmistetaan, että moniongelmaisille ja sairaimmillekin löytyy palveluntarjoajia? Hyötyjinä ovat siis suhteellisen hyväkuntoiset ja varakkaammat potilaat.

Hyötyjinä ovat  myös yksityiset palveluntuottajat, sillä julkinen raha ohjautuu potilaan valitsemalle palveluntuottajalle. Suomessakin Kelan raha seuraa potilasta yksityislääkärille jo nyt, joten miten rahat riittäisivät Ruotsin mallissa? Rahoitusmallissa varat kerätään keskitetysti maakäräjille.

Tuoko tämä säästöjä? Ruotsin valtiontalouden tarkastusviraston mukaan terveiden potilaiden lääkärissäkäynnit ovat lisääntyneet samalla kun sairaiden vähentyneet. Hoitokustannukset ovat kokonaisuutena kasvaneet. Valinnanvapaus on nostanut kustannuksia, koska tuottajille ei oltu asetettu kustannuskattoa. Piikki on siis ollut  auki.

Vanhukset ja moniongelmaiset, jotka ovat huonossa kunnossa, eivät pysty kilpailuttamaan palvelujaan.  Valinnanvapaus voi toteutua vain, jos palveluista on saatavilla  riittävästi luotettavaa ja ymmärrettävää vertailutietoa. Asiakkaan ulottuvilla on oltava todellista valinnanvaraa.  Palveluntuottaja ei myöskään saa kieltäytyä esimerkiksi moniongelmaisista potilaista.

Entä sitten  terve kilpailu palvelun tuottajien välillä ? Käytännössä tämä on Ruotsissa johtanut siihen, että kun suuria kokonaisuuksia kilpailutetaan, karsiutuvat pienet yrittäjät pois. Uusien palveluntuottajien on ollut vaikea päästä mukaan.

Yksi perustelu on jonojen lyhentyminen.  Miksi jonojen lyhentämiseen ei kokeilla kokeilla lääkäreiden kaksi/kolmivuorotyötä. Nyt kalliit laitteet ja tilat ovat vain osa-aikaisesti käytössä ja hoitajat ovat joka tapauksessa yölläkin töissä - miksi makuuttaa potilaita odottamassa kalliilla vuodepaikoilla?

Suomessa on hyvin toimivia sote-ratkaisuja omasta takaa, esimerkkinä Eksote. Eikö näitä kannattaisi kokeilla ensin? Sitä paitsi, Ruotsin hallitus on antanut lakiesityksen, jossa esitetään Raha seuraa potilasta - mallin lakkauttamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jouni Nordman

Eiköhän tähän ole korjaus tulossa, sillä laki on vuoden alusta pakottanut kunnat kilpailuttamaan työterveyshuollon, jolloin tulevaisuudessa tullaan näkemään julkisenpuolen työntekijöiden siirtymisen yksityispuolelle. Jolloin resursseja jää enemmän julkiselle puolelle.

Tämä toisaalta myös tulee paljastamaan julkisen terveyshuollon hinnan, sillä muuten se ei voi osallistua kilpailuun työterveyshuollon tarjoamisesta.

Eli avoimuuden lisääntyminen on tulossa myös koskemaan julkista puolta, jolloin myös sen tuottamat yksikköhinta joudutaan julkistamaan.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Kannatan avoimuutta ja tervettä kilpailua. Mutta nykyinen kilpailulainsäädäntö pitää päivittää, hinta ei saa olla pelkkä kriteeri. Tosin nyt sitä on jo järkevöitettykin.

Terveydenhuollon kilpailutuksissa pärjäävät monikansalliset, suuret yritykset, jotka pystyvät tilapäisellä alihinnoittelulla voittamaan kilpailutukset. Kilpailutuksissa pitää antaa mahdollisuus myös paikallisille pienyrityksille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärien kolmivuorotyö sairaalan poliklinikalla edellyttäisi lääkärimäärän lisäämistä ehkä kaksinkertaiseksi; siihen ei mitenkään ole varaa. Hoitajia pitäisi myös palkata reilusti lisää, koska ei siellä sairaalan erityispoliklinikalla tai terveyskeskuksen avovastaanotolla nytkään hoitajia illalla ole.Voi myös kysyä, jotta haluavatko ihmiset käydä vaikkapa röntgenkuvassa klo 02 aamuyöllä?

Tietysti, jos teologiset tiedekunnat ja muutenkin valtion maksama uskonnollinen aivopesu lopetettaisiin, niin sieltähän rahaa saisi, mutta puolueesi ei taida sitä kannattaa?

Lääkärien ja hoitajien työaikaa säästyisi myös vapauttamalla abortin saanti, mutta tuskin puolueesi sitäkään hyväksyy; päin vastoin puolueesi yrittää abortin saantia vaikeuttaa.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko säästöä syntyisi, jos esim. kalliit kuvatamislaitteet olisivat tehokkaammassa käytössä? Lääkäreiden työaika voisi hyvin olla kahdessa vuorossa, jälkimmäinen päättyisi kymmeneltä... siinä olisi tehokkaammassa käytössä leikkaussalit yms.

Jos olen sairas ja sairaalassa menisin hyvin mieluusti vaikka klo 3 yöllä röngteniin, jos se nopeuttaisi hoitoa ja pääsisin aikaisemmin kotiin. Tietääkseni yksi vuorokausi maksaa n. 300 ylöspäin, joten tulisi säästöä sitäkin kautta. Teho-osastot ja tarkkailut vielä kalliimpia.

Sairaalan laitteistoa voisi vuokrata myös yksityisille tahoille?

Mutta tämä lääkäreiden kaksivuorotyö oli vain sivujuonne ja pikkudetalji blogissani. Varsinainen asia oli tuo Ruotsin malli.

Ja vielä uskonnonopetuksesta:
Suomen hyvinvointivaltio on rakennettu kristillisistä arvoista lähtevään "heikommista pidetään huolta" - periaatteelle. Miltä sinusta kuulostaa yhteiskunta, jossa laki on kaikille sama, lapset opetetaan puhumaan totta silloinkin, kun se on heidän etujensa vastaista? Tai heikommista huolehditaan silloinkin, kun on taloudellisesti tiukkaa? Jos nämä asiat kuulostavat mielestäsi itsestään selviltä, niin niiden pitääkin! Elämmehän demokraattisessa yhteiskunnassa, jonka arvot perustuvat kristillisiin arvoihin.

Liberaalissa maailmankuvassa karsastetaan sääntöjä ja normeja, jotka kuitenkin suojelevat heikompia sekä ylläpitävät tasa-arvoa ja turvallisuutta. Joten en lähtisi purkamaan kristillistä opetusta Suomesta. Tietämättömyys eri uskonnoista altistaa myös ääriliikkeille, on yleissivistykseen kuuluvaa tietää eri uskontojen tarkoitukset ja tavoitteet. Ymmärrys islamista ei olisi pahitteeksi tämän päivän politiikassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Millä rahalla ja mistä palkkaat lisää lääkäreitä toiseen vuoroon? Oletko ottanut huomioon, jotta kaikissa keskussairaaloissa koulutetaan uusia erikoislääkäreitä, joten joka vuorossa pitää olla erikoistuvia ja senioreja molempia, koulutuksen, ja potilasturvallisuuden vuoksi. Samoin, jos esim. kuvauksia tehdään täydellä vauhdilla iltakymmeneen, pitää palkata toinen mokoma hoitajia lisää. Koneet kuluvat nopeammin (tidätkö, mitä maksaa TT-koneen rtg-putki? silläkin on tietty käyttötuntimäärä) ja täytyy uusia nopeammin.

Ei sairaanhoidossa koneiden käyttöasteen nostaminen ole mikään ratkaisu mihinkään.

Toimituksen poiminnat