riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Kristilliset arvot suojelevat niitäkin, jotka eivät Raamatun arvoja jaa

Miltä kuulostaa yhteiskunta, jossa kunnioitetaan vanhempia, lapset opetetaan puhumaan totta silloinkin, kun se on heidän etujensa vastaista? Tai heikommista pidetään huolta myös silloin, kun on taloudellisesti tiukkaa? Jos nämä asiat kuulostavat itsestään selviltä, niin niiden pitääkin. Elämmehän demokraattisessa yhteiskunnassa, jonka arvot perustuvat kristillisiin arvoihin.

Yhteiskunnissa, joissa ei ole kristinuskoon perustuvia arvoja, ei myöskään ole toimivaa demokratiaa eikä tasa-arvoa - mukaan lukien taloudellinen, sosiaalinen ja terveydellinen tasa-arvo. Ihmisarvo on markkina-arvoa tärkeämpää, joten eriarvoistumista ja syrjäytymistä pitää estää turvaamalla tasapuoliset lähtökohdat kaikille. Elämää on suojeltava sen kaikissa vaiheissa, myös luontoa.

Arvoliberaali haluaa irti normeista ja säännöistä, jotta voisi toteuttaa toiveitaan ja tarpeitaan vapaasti. Jos eläisimme täysin ilman rajoituksia ja normeja, muodostaisimme normit ja säännöt omista tarpeistamme ja pyrkimyksistämme käsin. Jos ei ole mitään korkeampaa eettistä perustaa, ajaudumme arvotyhjiöön, jossa oikean ja väärän raja on suhteellinen ja siirrettävissä tilanteen mukaan. Lapsi, jonka elämästä puuttuu rajoja asettava aikuinen, ohjautuu median, kavereiden ja viihteen arvojen mukaan.

Äärimmilleen viety markkinaliberalismi puolestaan haluaa vapautua esteistä, jotta ihmiset voisivat toteuttaa tavoitteitaan ja ajaa omaa etuaan. Tällainen rajoitteista vapaa kilpailu käyttää hyväkseen ihmisen ahneutta. Talouselämä kyllä hyötyy, mutta siinä mennään vahvojen ehdoilla. Se luo epätasa-arvoiset lähtökohdat terveyden, koulutuksen, varallisuuden ja hyvinvoinnin suhteen. Varattomilla ja syrjäytyneillä olisi hyvin vaikeaa toteuttaa itseään ja tavoitteitaan. Joten vapaus olisikin vain vahvojen ja parempiosaisten vapautta valintoihin. Köyhät ja heikommat jäisivät sivuun jo lähtökohtaisesti. Eriarvoistuminen on myös uhka yhteiskunnan rauhalle ja turvallisuudelle.

Sekä markkina- että arvoliberaali karsastavat sääntöjä, rajoituksia että normeja, jotka kuitenkin suojelevat heikompia sekä ylläpitävät tasa-arvoa ja turvallisuutta. Yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointi korreloivat keskenään. Hyvinvointi lähtee varhaisvuosista ja sen vuoksi perheiden ja lasten hyvinvointia pitää tukea. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on lähdettävä heikomman asemasta. Esimerkiksi lapsen etu menee aikuisen toiveiden ja tarpeiden edelle.

Kristilliset arvot painottavat oikeuksien ja velvollisuuksien tervettä tasapainoa ja vastuuta sekä lähimmäisen että omasta elämästä. Ja ennen kaikkea, oikeudenmukaisuuden pitää toteutua yhteiskunnallisessa päätöksenteossa silloinkin, kun se on ristiriidassa henkilökohtaisen edun kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Veijo Ylä-notko

Laumaeläimille tyypilliset "moraalikoodit" tuottavat uskontojen arvot suht samankaltaisiksi. Ateisteilla ilman houreisia höpinöitä.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Ryhmädynamiikkaan kuuluu sellainen piirre, että joka yhteisössä/ryhmässä syntyy aina omat normit/säännöt. Yleensä ne ovat kirjoittamattomia normeja, joiden olemassaoloa ei tiedosteta. Jos ei ole mitään korkeampaa moraalia, syntyy normit yhteisön vahvempien yksilöiden ehdoilla.

Kristilliset arvot suojelevat heikompia, niitä, jotka eivät pysty puolustautumaan, kuten lapset, vammaiset, vanhukset..

Luepa kirja "Kärpästen herra". Se kuvaa tilannetta, jossa lapset haaksirikkoutuvat autiolle saarelle ja miten normit alkavat nousta vahvojen ehdoilla...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Luepa kirja 'Kärpästen herra'. Se kuvaa tilannetta, jossa lapset haaksirikkoutuvat autiolle saarelle ja miten normit alkavat nousta vahvojen ehdoilla..."

Englantilaisia koulupoikiahan nuo olivat, juurikin ne kristilliset arvot sen ajan koulupojille läksytettiin erittäin tarkkaan.

Sanoisin jotain fiktiivisen tarinan käyttämisestä todistuskappaleena(ja senkin ymmärtämisestä väärin), mutta siihen ei tässä kohtaa riitä pokka.

Lisäys:
Käytännössä kaikki yhteiskunnat kautta historian ovat päätyneet hyvin samankaltaisiin sääntöihin. Ei niihin muuallakaan olla 'kristillisiä arvoja' tarvittu.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen Vastaus kommenttiin #7

Samankaltaisilla säännöillä tarkoittanet Intian kastijärjestelmää, voodoota,islamilaisuuteen kuuluvaa itsemurhaiskua joka on tie paratiisiin..?

Sitäpaitsi, hyvä kirjailija osaa avata elämän eri ilmiöitä taitavasti ja osuvasti. Sosiaalipsykologina arvostan kyseistä kärpästen herra -kirjaa, siinä ryhmädynaamisia ilmiöitä on kuvattu erinomaisen hyvin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #14

En vaan vaikkapa syvältä Etelä-Amerikan viidakosta löytyvän heimon säännöistä tai vaikkapa muinaisen Kiinan dynastioita.

Jos islamilaisten itsemurhaiskut käyvät kommentiksi niin kai minunkin sitten sopii kaivella kristinuskon karmeimmat teot tähän esimerkiksi siitä ettei sekään mitään moraalia voi tukea?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Arvoliberaali haluaa irti normeista ja säännöistä, jotta voisi toteuttaa toiveitaan ja tarpeitaan vapaasti. "

Ei pidä paikkaansa. Liberaali ihminen saattaa ymmärtää, että ei ole mitään korkeampaa voimaa, jolle voisimme osoittaa anteeksipyyntöä ja ulkoistaa tekojemme seuraukset, vaan me ihmiset itse olemme vastuussa siitä, miten kohtelemme lähimmäisimme, lapsiamme ja planeettaamme. Olen havainnut enemmän lähimmäisenrakkautta ja toisten ihmisteen huomioonottamista liberaaleissa ihmisissä kuin heissä, jotka käyttävät raamattua sääntökirjanaan.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Liberaali yhteiskunta sopii vahvoille. Suomessa taloudellinen eriarvoisuus on kasvanut voimakkaasti ja erityisesti yksinhuoltajaperheiden köyhyys on kasvanut sekä pienellä eläkkeellä sinnittelevillä.

Liberaali ihminen varmaan maksaa ilolla ja tunnollisuudella veroja, jotta voisi osoittaa lähimmäisenrakkauttaan heikommille. Eikä missään tapauksessa pyri veronkiertoon tms.

Entä tarvitaanko esimerkiksi liikennesääntöjä? Aina löytyy henkilöitä, jotka kokevat olevansa nopeusrajoitusten yläpuolella...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Yhteiskunnissa, joissa ei ole kristinuskoon perustuvia arvoja, ei myöskään ole toimivaa demokratiaa eikä tasa-arvoa"

Näitä kumpaakaan, demokratiaa tai tasa-arvoa, ei löydy Raamatusta edes rivien välistä. Eikä kirja, joka kannustaa ja opastaa orjuuteen, auta ihmisten eriarvoistumisessa muuten kuin neuvomalla miten se toteutetaan.

Se, kuinka paljon 'kristillisinä' pitämäsi arvot poikkeavat alkuperäisestä on osoitus siitä että ihminen ymmärtää moraalin paljon paremmin kuin mitkään kirjoitetut oppaat.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

En tiedä mitä Raamattua sinä olet lukenut, mutta minun Raamattuni korostaa kaikkien ihmisten tasa-arvoa Jumalan kuvaksi luotuina ja samalla muistuttaa, että olemme yhtä syntisiä. Kristinuskossa ihmisarvo on loukkaamaton.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ja kuitenkin Raamattu ihan suoraan neuvoo, miten toiset ovat orjia ja miten heitä kohdellaan. Naisen asema tulee myös täysin selväksi vaikka jätettäisiin VT kokonaan huomiotta. Ihmisarvo on kaikkea muuta kuin loukkaamaton, se on arvoton ja vain Jeesuksen palvomisella on merkitystä. Jos jotain ihmisarvoja on tarjolla, ne kuuluvat vain oikein uskoville.

Voitko neuvoa, miksi Raamattua saa tulkita niin että poimii sieltä nuo itselleen sopivat pehmoisuudet ja selittää niillä pois toiset osat joista ei tykkää?

Etenkin jos luet Vanhaa Testamenttia, on täysin selvää ettei kenelläkään muulla kuin jumalan suosikkikansalla ole mitään ihmisarvoja. Jos jumala ei ihmisarvoja tunnusta, miten kristinusko muka tunnustaa?

Mutta tuo kysymys siitä, mitä Raamattua on luettu on aika olennainen. Kristinuskon 'raamatustahan' oli useita versioita ja jopa kopioidut muuttuivat jokaisen kopion myötä. Tiedämme oikeasti juuri mitään siitä, mitä alkuperäiset tekstit ovat sisältäneet?

Kari Savinen

Hyvä kirjoitus Riitta.

Tosiasiahan on, että ns. länsimainen hyvinvointi perustuu kristilliselle arvopohjalle, se on ollut tärkein lähtökohta ja ainoa oikea perusta jolle voidaan yhteiskunta rakentaa.

Jossain vaiheessa on tapahtunut käänne huonompaan suuntaa, eli ihmiset ovat hylänneet kristilliset arvot ja lähteneet rakentamaan sitä omaa parempaa maailmaa, ja se on nyt tässä meidän edessämme. Se mitä nyt näemme ei todellakaan ole se "parempi" maailma jossa jokainen haluaisi elää.

Esimerkkinä voidaan katsoa kommunistinen yhteiskunta, jossa uskonto on kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla. Näiden kukoistus oli ja meni, joten ne olivat hyviä esimerkkejä siitä, kun ihminen asettuu Jumalan asemaan luomaan omaa parempaa yhteikuntaa.

Nykypäivänä on surullista todeta, että useille ihmisille kelpaavat kaikki muut kokeilut, mutta ei usko Jeesukseen ja hänen sovitustyöhön, jonka juhlaa parasta aikaa vietämme.

Evl-kirkon ylin piispakin on suorassa TV-lähetyksessä sanonut, että hän ei usko Raamattuun ? Mihin kirkon ylin piispa mahtaa uskoa, jos ei Jumalan sanaan ? Tämä kertoo jo paljon kansakunnan tilasta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Esimerkkinä voidaan katsoa kommunistinen yhteiskunta, jossa uskonto on kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla"

Koska se on niin paljon parempi esimerkki kuin ne yhteiskunnat joissa uskonto oli pakollista kuolemanrangaistuksen tai karkotuksen uhalla? Näihin muuten lukeutuvat ne nykyisin hyvinvoivat länsimaat. Paljonpa pakkovalta auttoikin, hyvinvointi tuli vasta kun alettiin valveutua sieltä pimeältä keskiajalta humanismin aikakauteen.

Eli pähkinänkuoressa: jos se olisi niin saamarin hyvää kamaa se kristinusko, ei olisi tarvinnut odottaa melkein kahta vuosituhatta tätä hyvinvointia.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Uuspakanuus leviää keskieuroopasta meillekin. Esimerkiksi islamilaisuus leviää Ranskassa nopeammin kuin kristinusko - osin islaminuskoisten korkean syntyvyyden vuoksi.

Uskonnollinen lukutaidottomuus on riski ääriliikkeille ja fanatismille. Jos kouluista poistetaan uskonnonopetus, joka sisältää maailmanuskonnot, niin tietämättömyys altistaa kaikenlaiselle kokeilulle. Eri uskontojen tuntemus kuuluu yleissivistykseenkin, sillä monikulttuurisuus lisääntyy. Konfliktien vaara lisääntyy ellemme ymmärrä toisiamme ja eri uskontojen tavoitteita.

Kaikenlainen kokeilu on tosiaan kasvussa ja kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristinuskoa. Koraania luetaan ylellä, mutta kouluissa suvivirsi halutaan kieltää;)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Suojelevatko kristilliset arvot ihmisiä syrjinnältä? Eivät. Kristillisiä arvoja käytetään tälläkin hetkellä syrjinnän motiiveina. Mitä kristityt esimerkiksi Yhdysvalloissa haluavat? Suojaa harjoittaa vähemmistön syrjintää uskontonsa varjolla.

http://ranneliike.net/teema/kalifornia-lakihanke-h...

http://nyt.fi/a1305943603306?ref=tf_iHSisboksi-etu...

Kari Savinen

Kerroin jo aiemmassa kommentissani kuinka ihmiset ovat hylänneet kristilliset arvot, ja tuossa linkissäsi on todisteet siitä.

Jos yritit kertoa sitä, että uskovat kristityt olisivat jotenkin noiden asioiden takana, niin sitä en ymmärrä. Asiassa alkaa olla siinä suhteessa jo paljon puhuttua vihapuheen makua.

Koraanissa löytyy tappamiskehoitus, joten liittyisikö siihen
Raamatusta ei sellaista löydy

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Uskovat kristityt ovat mainittujen tavoitteiden takana, jos haluamme uskoa siihen, mitä vakaumuksestaan kertovat. Uskoakseni useimmat kristityt eivät kannata ihmisten syrjintää puhumattakaan rajattujen vähemmistöjen surmaamista. Kun kuitenkin korostetaan vaalipuheissa kristillisen arvopohjan antamaa turvaa, olisi oikein ja kohtuullista ottaa huomioon, mitä kaikkea kristilliseen arvopohjaan viitaten maailmalla tehdään. Muutoin vaikutatte valkopyykkääjiltä, jotka näkevät vikaa vain muissa uskontokunnissa ja uskonnottomissa.

1990-luvun puolivälissä Via Dolorosa keräsi addressia parisuhdelakia vastaan. Perusteluissa viitattiin Raamattuun: ovat kuoleman ansainneet.

En kirjoita vihasta. Kirjoitan puleeratusta tekopyhyydestä kuunnellessani Matteus-passiota.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kumma juttu, että nuo mainitsemasi "kristilliset arvot" löytyvät kaikista muistakin kulttuureista, ja usein vieläpä peräti vahvemmin. Sopii mennä vaikkapa Japaniin katsomaan, kuinka siellä ei olisi "toimivaa demokratiaa" ilman kristinuskoa. Taitaapi olla se vanhempienkin kunnioittaminen vähän toista luokkaa kuin täälläpäin.

Kari Savinen

Olen kyllä käynyt Japanissa ja tehnyt heidän kanssaan kauppaa 20 vuoden ajan.

Japanista on kyllä paljon opittavaa, juuri toisen ihmisen ja vanhempien kunnioituksen saralla. Toisaalta heillä on jossain kohdassa mennyt hiukan ylikin joku kohteliaisuus.

En myöskään tuomitse heitä heidän harjoittamansa uskonnon takia, ja tätä samaa ajattelua peräänkuuluttaisin kaikilta muiltakin toisia ihmisiä kohtaan.

En silti jaksa uskoa, että kaikki maailmassa tapahtuva pahuus olisi kristinuskosta lähtöisin. Luulen, että muutkin asian osaavat.

Ihmisen pilkkaaminen siksi, että hän ilmoittaa olevan uskossa ja kunnioittavan Jeesuksen antamaa käskyä: rakastakaa toisianne, on jotenkin väärin.

Uskovat eivät ole vstuussa kaikesta maailmassa tapahtuvasta vääryydestä

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuskin kukaan nyt on väittänyt, että kaikki maailman pahuus olisi kristinuskosta lähtöisin. Ongelma vain on, että tällä hetkellä länsimaissa kristinusko edustaa ennemminkin taantumuksen kuin edistyksen voimia.

En varmasti tiedä milloin ihmistä sopii pilkata, jos sopii mistään, mutta jos nyt jostain, lapsenomaiset uskomukset myytteihin ehkä tulisivat ensisijalle. On ehkä hyvä tunnistaa, milloin ihmiset ovat vakavasti otettavia ja milloin heidän kykynsä tunnistaa todellisuutta on alentunutta. Jälkimmäiset sitten juoksevat kaikenlaisten selvien huijareiden perässä, mikä tuskin on kenellekään eduksi.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Olen asunut Aasiassa (Peking) ja todennut, että vanhempia kyllä kunnioitetaan mikäli ovat omaa perhettä. Vanhus, jolla ei ole sukulaisia jätetään kylmästi heitteille.

Kari Savinen

Asia on juuri näin, Kiinassa perhepolitiikka aiheutti aikanaan sellaisen ilmiön, kun yhden lapsen kiintiö oli voimassa, että esimerkiksi tyttölapsi jätettiin valtatielle istumaan, jos hänen yli ajoi auto se oli hyvä, mikäli hänet nappasi joku kyytiin sekin oli hyvä ? Näin toimii valtiossa kansalainen jolta puuttuu henkinen pääoma.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #19

Rikkaan Suomen asemasta on tietenkin helppo moralisoida erityisten ongelmiensa kanssa painivia kehitysmaita. Kiinalaiset itsekin tiedostavat ongelmansa, ei siihen uskontoa tarvita.

Japani on tosiaan hyvä esimerkki sekularistisesta maasta, joka pärjää valtavan hyvin ilman kristinuskoa. Japanilaisilla kylläkään juuri ole mainitsemaasi "harjoittamaansa uskontoa", sillä shintolaisuuden ja buddhalaisuuden merkitys on japanilaisille varsin mitätön ja verrattavissa lähinnä siihen suomalaiseen kirkkoon kuuluvaan väestöön, joka "ei usko kuten kirkko opettaa." Käytännössä Japani on yksi uskonnottomimmista maista maailmassa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Riitta, arvostan ajatteluasi, monia tekstejäsi kuluneelta talvelta.

Puolueen puolue- ja ryhmäkuri on se keskeinen ongelma, jolla parhaatkin voimat pannaan ruotuun. Ja se on valtakuntamme sekä väestömme puhtaaksi vahingoksi kuripuolueesta riippumatta puolueessa kuin puolueessa.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Jouni, meillä ei ole puoluekuria. KD:n ehdokkaat jakavat samat kristilliset arvot, joten niistä ei tule ongelmaa. Talouspolitiikassa jotkut ovat hieman enemmän oikealla kuin toiset ja se synnyttää hyvää keskustelua:) Äänestäjät tekevät valintansa millaista talouspolitiikkaa KD tekee seuraavat neljä vuotta.

KD:n edustajat saavat kukin äänestää omantuntonsa mukaan.Ja ilmaista kantansa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

ERVV- sekä sen jatkokysymyksen eli EVM:n suhteen kuri (puolue- tai ryhmäkuri) toimi. Kysymys on miljardien eurojen luovuttamisesta laina- ja verovarojamme, joten kysymys on merkittävä ja EVM:han toimii hyväksymisensä jälkeen menoautomaattina. Totta että erot synnyttävät keskustelua - itse katson huolella sitä, miten oikealla osa onkaan: perin oikealla.

Vaan kuten sanottua: sinun talouskäsityksesi tähän mennessä monista kysymyksistä jaan aika paljossa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #26

Olin aiemmin liikkuva äänestäjä kahden pienen/suhteellisen pienen välillä, joissa yhä näen molemmissa hyvät ja huonot puolensa. Ne olivat (nimenomaan olivat) aakkosellisesti KD ja Vasemmistoliitto. Arvostan KD:n kristillistä lähtökohtaa, mutta monessa muussa suhteessa sen ohjelma on light-versio Kokoomuksesta. Toisessa puolueessa arvostan yhä heidän sosiaali- ja terveys- kuin myös koulutuspolitiikkaansa, osin myös verotuskäsityksiä, mutta näiden ulkopuolella en jaa heidän käsityksiään. Keväällä 2011 olin saman dilemman edessä: kumpikaan tutuista ei täytä käsityksiäni kuin osin. Kuuntelin vaistoani ja annoin ääneni Itsenäisyyspuolueen ehdokkaalle ja tein juuri niinkuin pitikin. Tämän olisin tosin voinut oivaltaa mieluummin 15 vuotta aiemminkin. Käytäntöä(kin) ajatellen: en löydä tässä maassa kristillisempää puoluetta kuin Itsenäisyyspuolue.

1970-luvun suomalaista poliittista keskustelua oli SKL:n asema maamme kristillisen kentän kannalta: se vai (jos ne asetetaan vastakkain) muut puolueet, joissa kristitty yhteiskunta-aktiivi vaikuttaisi otollisimmin. IPU:n Pirkanmaan osastossa on ainakin kaksi kristittyä ehdokasta ja muitakin kristittyjä Pirkanmaan osastossa on.

Uuden Suomen foorumilla kirjoitti aiemmin nimimerkki Eve Avolin, joka lausui 2011 eduskuntavaalien jälkeen, että hän iloitsee kaikista kristityistä ehdokkaista, jotka pääsivät vaikuttamaan kansanedustajina tyystin puolueesta riippumatta, äärimmäiseltä vasemmalta, keskelle ja äärimmäiselle oikealle asti. Jaan Eve Avolinin käsityksen.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen Vastaus kommenttiin #26

Puolueemme talouspolitiikka kuulostaa oikeistolaiselta ja sosiaalipolitiikka vasemmistolaiselta. Näin voisi sanoa rajusti yleistäen. Itse olen hyvin keskellä monissa asioissa - maatalosta tulleena mukanani tuli teemoja maa- ja metsätaloudesta. Politiikkaan lähdin ekaa kertaa 18-vuotiaana ja jonkinverran olen näinä vuosina oppinut... Nyt huomaan vierastavani äärioikeistolaista talouspolitiikkaa, joka toimii vahvojen ehdoilla suuryrityksiä tukien.
Olen huolissani siitä miten yhteisöveron alennusta perusteltiin työllistävällä vaikutuksella.... ja irtisanominen vain lisääntyi sen jälkeen (ja osingot kasvoivat). Tuki olisi pitänyt korvamerkitä. Tai mieluummin osoittaa pk-yrityksille, jotka eniten ovat työllistäneet.

Toimituksen poiminnat