riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Maatalouden kriisiin on puututtava pikaisesti

Ihmiskunta voi luopua monesta asiasta eikä sillä olisi vaikutusta elämän jatkumiselle. Mutta riittävä ruoka, puhdas vesi ja energia ovat asioita, joiden riittävyydestä - ja omavaraisuudesta emme voi luopua. Tämän ymmärtäminen näyttää olevan haastavaa nykyiselle hallitukselle, joka ei ole ryhtynyt vaadittaviin toimenpiteisiin, jotta maatalouden säilyminen Suomessa turvattaisiin.

Oppositiopuolueista kristillisdemokraatit,  vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp jättivät perjantaina välikysymyksen maatalouden kriisistä. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pj Peter Östmanin mielestä hallituksen tulisi pikaisesti lanseerata ahdingossa oleville maatiloille sopeutumislaina, myöntää lyhennysvapaita vuosia ja karsia byrokratiaa.

Östmanin mukaan hallituksen olisi pitänyt huomioida akuutti lisämäärärahojen tarve varsinaisessa talousarviossaan ja viimeistään kevään lisätalousarvioesityksessä. Siinä ei ole ainuttakaan euroa maataloudelle, joka nyt on syvimmässä kriisissään koko EU-jäsenyytemme aikana.

Samanaikaisesti kuitenkin Talvivaaran virheiden korjaamiseen löytyi lisätalousarviossa 141 miljoonaa. Maa- ja metsätalousministeriö oli ehdottanut 48 miljoonan kriisitukea, jonka hallitus kuitenkin päätti siirtää syksyyn.

Maatalousyrittäjien ahdinkoon on johtanut sarja tekijöitä, jotka eivät ole olleet yrittäjien omassa hallinnassa. Venäjän vienti tyrehtyi, tuottajahintojen tippuminen, viime vuoden huono sato, maitokiintiöiden poisto ja kauppaketjujen hintakilpailu. Viljelijöiden saama osuus kotimaisen ruuan hinnasta on elintarvikeketjun pienin, vaikka työmäärä on suurin. Ja nyt viimeisimpänä tukien maksun käsittämättömät myöhästymiset. Maatilojen tulot ovat laskeneet 40% edellisvuodesta.

Elintarvikesektori työllistää noin 300 000 henkilöä. Jalostusastetta nostamisella olisi työllistävä vaikutus ja se nostaisi viennin arvoa. Mutta jo nyt kotimaisen raaka-aineen riittävyys huolestuttaa elintarviketeollisuutta, joten kestääkö se ruuan alkutuotannon hallitsematonta alasajoa?

Jos kotimaista tuotantoa ajetaan alas, on vaarana että siihen liittyvä osaaminen ja kalustus menetetään. Kriisitilanteessa tuotannon aloittaminen uudelleen olisi hidasta ja vaikeaa. Omavaraisuus ruuassa on siis myös turvallisuuskysymys. Olemme hyvin haavoittuvaisia kansainvälisissä konflikteissa mikäli päästämme huoltovarmuuden ruuantuotannossa heikentymään.

Markkinaliberalistien äänellä on esitetty, että maatalousyrittäjät on laitettava samalle viivalle muiden yrittäjien kanssa eikä toimintaa saisi pitää yllä tuilla. Voidaanko markkinaehtoista yrittäjyyttä vaatia yhteiskunnan kannalta kriittisiltä aloilta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat