riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Onko tavoitteena yksityistää maailman kustannustehokkain erikoissairaanhoito?

Joulukuussa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit päättivät yhteisen Tays Alustayhtiö oy:n perustamisesta. Sen tehtävänä on valmistella erikoissairaanhoidon palveluiden tuottamista piirien yhteisesti omistaman osakeyhtiön kautta. STM ja Kuntaliitto eivät ole kovin innostuneita yhtiöittämisestä. Uhkana näkevät avoimuuden puutteen ja demokratiavajeen.

Erikoissairaanhoidossa tapahtuu muitakin huolestuttavia piirteitä. Päivystys- ja leikkaustoiminnan lakimuutoksilla perustellaan leikkaustoiminnan ja synnytysten lopettaminen useista pienistä julkisista, kustannustehokkaista sairaaloista. Yksityisen sektorin sairaaloissa leikkaustoiminta voi kuitenkin jatkua, vaikkei niissä vaadittua päivystysvalmiutta olisikaan. Onko tämä perustuslain mukaan mahdollista?

Mm. Sastamalan synnytykset keskitettiin Taysiin. Vedottiin potilasturvallisuuteen, että jos jokin menee pieleen, niin on pitää olla leikkausvalmius. Miten potilasturvallisuus toteutuu, kun matka kiireelliseen synnytykseen kasvaa? Riskisynnytykset on saatava synnyttää lähellä, nyt välimatkan lisääntyessä myös matalan riskin synnyttäjille syntyy uusi riski. Lisäksi keskussairaalassa tehdyt toimenpiteet ovat kalliimpia kuin aluesairaalassa.

Hoi­don oi­ke­aa por­ras­tus­ta ja sen tuo­mia sääs­tö­jä ei syn­ny il­man pe­rus­ta­son lä­hi­pal­ve­lu­verk­koa. Sote-uu­dis­tuk­ses­sa tar­vi­taan alu­e­sai­raa­loi­ta, jot­ka yh­dis­täi­si­vät pe­rus­ter­vey­den­huol­lon ja pe­ru­se­ri­kois­sai­raan­hoi­don. Harvinaisten erikoisalojen keskittäminen on kuitenkin järkevää.

Onko kokonaistaloudelliset vaikutukset tehty? Erikoissairaanhoidon kilpavarustelu ja massiiviset investoinnit johtavat erikoissairaanhoidon keskittämiseen – samalla päivystysasetuksen seurauksilla karsitaan toimintoja aluesairaaloissa.

Tays investoi 300 miljoonalla. Lisäksi Pohjola sairaala rakentaa omille asiakkailleen 4 sairaalaa. Tällainen toiminta johtaa vääjäämättä päällekkäisyyteen, turhiin investointeihin ja kokonaiskustannusten nousuun kunnille. Eikö tosiasialliset tuottavuustavoitteet pitäisi olla selvillä ennen toimeenpanoa? Sillä siihenhän tällä pyritään. Omistajien tuotto-odotukset tulevat vaikuttamaan siihen, että kokonaiskustannukset yhteiskunnalle eivät ainakaan laske ja kokonaisverotus tulee todennäköisesti kasvamaan.

Kuten sote-uudistuksessa, niin tässäkin on hirmuinen kiire. Miten näin massiivista ja kauaskantoista ratkaisua tehdään näin nopealla aikataululla? Kysymyksessähän on 13 700 henkilöstö ja noin miljardin euron toimintatuotot ja -kulut. Missä ovat vaikutusarviot hoidon integraatioon? Millä tavalla kuvaan tulee sosiaalipuoli?

Tays on tuottavuuskehitykseltään paras yliopistosairaala – kuten Kanta-Hämeen keskussairaalakin. Näin korkeatasoinen ja tuottava toiminta tulee olemaan kiinnostuksen kohteena ei vain Suomessa vaan myös valtakunnan rajojen ulkopuolella. Miten yhtiöittäminen vaikuttaa tuleviin ratkaisuihin? Onko lopullisena tavoitteena maailman kustannustehokkaimman erikoissairaanhoidon yksityistäminen?

Ja vielä lopuksi, tullaanko mahdollisen uuden maakuntavaltuuston kädet sitomaan jo etukäteen asiassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuota missä on sanottu, että on kyse Maailman kustannustehokkaimmasta erikoissairaanhoidosta ?

Sitähän se ei ole, mutta on kuitenkin kärkikastissa.

Suomen erikoissairaanhoito on kuitenkin hinta- laatukriteerein erinomainen, eikä tätä tulisi paljoa sorkkia suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Kustannustehokasta toistaiseksi - jos taustalle tulee omistajien tuotto-odotukset, niin kustannukset vääjäämättä yhteiskunnalle kasvavat.

Esimerkki: Maissa, joissa valinnanvapaus on tavalla tai toisella toteutettu tai ovat vakuutusperusteisia, niin terveyskustannukset suhteessa BKT:n ovat suuremmat kuin Suomessa. Yhdysvalloissa vähintään kaksinkertaiset.

Kansaivälisten yritysten kiinnostus terveydenhuoltoomme kertoo, että taitaa se laatukin olla kohdillaan kustannustehokkuuden lisäksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailman kustannustehokkain ja hinta-laatukriteerein paras terveydenhoitojärjestelmä on Hollannissa. Perussairaanhoito on kokonaan yksityisten palvelutarjoajien tuottamaa ja erikoissairaanhoito julkisen tuottamaa.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #3

Olipa Suomi maailmassa ykkönen tai kakkonen, niin kuitenkin syy koko sote-ruljaanssiin ja likimain kaikkeen, mitä Sipilän hallitus tekee, on yksityistäminen. Kustannukjsista välittämättä. Sehän on ollut ilmeistä alusta saakka. Viime yönä kirjoitin asiasta Risikkoon liittyen. Siis US-blogin.

Toimituksen poiminnat