riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Seksualisoiva ja kokeiluun rohkaiseva viihde altistavat hyväksikäytölle

Seksuaalinen ahdistelu, häirintä ja hyväksikäyttö ovat äärettömän vakavia ilmiöitä. Erityisesti lapsiin kohdistuvana. Niillä on pitkälle aikuisuuteen ulottuvia vaikutuksia mielenterveyteen ja suhtautumisessa omaan seksuaalisuuteen.

Määrittelyssä keskeistä on toiminnan ja häirinnän vaikutukset uhrille. Käytös tai toiminta on ei-toivottua, jos se aiheuttaa ahdistavan ilmapiirin. Lapsi voi ahdistua esimerkiksi siitä, että hänelle kerrotaan tai näytetään asioita, joita hän ei vielä ymmärrä. Lapseen ja nuoreen kohdistuvassa seksuaalisessa häirinnässä on kysymys heidän altistamisestaan ikään kuulumattomalle seksuaalisuudelle. Se hämmentää ja häiritsee lapsen normaalia kehitystä.

Toiminnan vaikutukset siis ratkaisevat onko käyttäytyminen seksuaalista häirintää. Jos lapsi ahdistuu, on se silloin häirintää. Lapsen kehityksen häirintää on myös se, jos hänelle kerrotaan, että et voi tietää pidätkö pojista vai tytöistä ennen kuin olet kokeillut. Tällaiseen toimintaan pitäisi lasten suojelun nimissä puuttua.

Lapsen edun mukaista on, että hän saisi elää lapsuutensa rauhassa ja perehtyä aikuisten asioihin siinä vaiheessa, kun ne luontaisesti alkavat häntä kiinnostaa. Liian varhainen kyselykin voi ahdistaa lasta, jolle ei ole vielä syntynyt luonnollista tarvetta tietää asiasta.

Koulujen asiallinen, oikeaan aikaan annettu seksuaalikasvatus on tarpeen ja suojaa lapsia hyväksikäytöltä, liian varhaisilta kokemuksilta, virheellisiltä olettamuksilta ja myöhemmän aikuisen seksuaalielämän ongelmilta. Medialukutaidon ja turvataitojen opettaminen sekä avoimen keskustelukulttuurin ja kysymisen mahdollisuudet tulee varmistaa.

Olisi hyvä pohtia voisivatko liian varhainen, kokeiluun rohkaiseva seksuaalikasvatus ja seksualisoiva viihde altistaa lapsia ja nuoria myös seksuaaliselle hyväksikäytölle? Erityisesti, jos se irrotetaan perhearvojen edistämisestä. He eivät välttämättä tiedosta, että kyse on hyväksikäytöstä, sillä he ovat viihteen välityksellä omaksuneet asenteen, että kaikki erilaiset seksuaalisuhteet ovat samanarvoisia ja elämään kuuluvaa.

Jos samalla korostetaan lapsen oikeutta itse päättää missä vaiheessa haluaa lähteä kokeilemaan, sivuutetaan vanhemmille ja viranomaisille kuuluva velvollisuus suojella lasta asioilta, joita ei itse hallitse eikä ymmärrä tekojensa seurauksia.

Viihteen kylkiäisenä tuleva moraalisten absoluuttien hylkääminen myös altistaa lasta hyväksikäytölle. Kun seksuaalisuus ymmärretään pelkästään nautinnon etsimisen välineenä, luodaan nuorille mielikuva, että normaaliin elämään kuuluu sarja satunnaisia seksuaalisuhteita. Miten nuori oppii tunnistamaan hyväksikäyttöä tällaisessa ilmapiirissä?

Lapsi, jolta puuttuu rajoja asettava ja terveisiin arvoihin kasvattava aikuinen, ohjautuu median, kavereiden ja viihteen arvojen mukaan. Avioliittoa, perhe-elämää ja pariuskollisuutta korostava seksuaalikasvatus puolestaan auttaa lapsia ja nuoria rakentamaan pysyviä ihmissuhteita ja suojelee heitä hyväksikäytöltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pahimmat lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat aina tapahtuneet äärimmäisen seksuaalikielteisissä uskonnollisissa yhteisöissä, olipa uskonto mikä hyvänsä. On siis syytä suhtautua hyvin epäilevästi kristillisdemokraatin neuvoihin.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Politiikkaa ja uskontoa on aina myös käytetty väärin. Ihminen raadollisuudessaan keksii aina keinot, millä vahvat voivat jyrätä heikot. Se näkyy yhteiskunnassa useina erilaisina ilmiöinä, seksuaalinen hyväksikäyttö yksi niistä.

On myös erotettava uskonnollisuus/kulttuuri ja henkilökohtainen usko, joilla ei useinkaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Esa Mäkinen: Suomalainen yhteiskunta perustuu kristillisille arvoille. Yhteiskunnista, joista puuttuu kristillinen arvopohja, puuttuu myös tasa-arvo. Sekä taloudellinen, koulutuksellinen että varsinkin naisten tasa-arvoinen asema yhteiskunnassa. Ja niissä vasta seksuaalista hyväksikäyttöä onkin!!!!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suomalaiseen yhteiskuntaan on oikeasti saatu tasa-arvoa vasta kun kirkon valtaa saatiin vähennettyä. Suomalainen yhteiskunta perustuu sekulaariin etiikkaan. On onneton väärinkäsitys luulla, että pohjana on kristinusko. Tuollaisen väittäminen on kuin diktaattori kehuskelisi mielipidevankien tekemien taideteosten olevan hänen ansiotaan. Kristinuskolla ei ole tekijänoikeutta eettiseen toiminnan malleihin ja arvoihin, ne ovat universaaleja. Osittain niillä on varmaankin biologinen ja evolutiivinen pohjakin.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen Vastaus kommenttiin #6

Missä yhteiskunnissa on suurimmat ihmisoikeusrikokset? Naisiin kohdistuvat rikokset? Missä naisilla ei ole edes ihmisarvoa? Miksi siellä ei ole kehittynyt demokratiaa, jos eettisillä arvoilla on evolutiivinen pohja?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #7

Siellä, missä maallinen hallinto on uskonnon hulluuden vallassa. Jokainen uskonto on samaa roskaa, satuihin perustuvia valtajärjestelmiä. Erityisenä kiinnostuksen kohteena Lähi-Idästä lähteneillä uskonnoilla tuntuvat olevan nuorten ihmisten sukupuolielimet. Ei siitä Suomessakaan kovin kauan ole, kun uskonnollis-konservatiiviset piirit halusivat pitää lasten lyömisen sallittuna ja halusivat estää naisia pitämästä omaa nimeään avioliitossa. Samat piirit olivat sitä mieltä, etta avioliitossa ei voi raiskata eikä sitä saa pitää rikoksena. Samat piirit, sukupolvien vaihduttuakin haluavat syrjiä seksuaalisesti normiheteroudesta poikkeavia ja sanella sen heteroudenkin sopivat ilmenemismuodot.

Monet muut maat kärsivät yhä tästä uskontohulluudesta ja paljon pahemmin. Se ei oikeuta menneitä ja nykyisiä kirkon ja kristinuskon ihmisoikeusrikoksia.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Riitta Kuismanen,

kirjoituksenne on raikas tuulahdus tervejärkisyyden maailmasta tähän kaoottiseen höperehtimisen ja melskaamisen aikaan. Kiitos!

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Suomessa on syyyllistetty nuoret maahanmuuttajamiehet suomalaisten nuorten henkilöiden ahdistelusta ja raiskauksista. Pyydän anteeksi että käytän sanaa mies. Se johtuu yrittämisestä asennoitua heidän kulttuuriinsa, jossa vielä on miehiä ja heillä seksuaalisia tarpeita. Kokonaan on mediassa pantu syrjään suomalaisten nuorten henkilöiden houkutteleva pukeutuminen ja käytös. Kulttuurien - joita maapallollamme vielä ihme kyllä on - rajoilla on aina hämminkiä ja traagisuutta.

Toimituksen poiminnat