riittakuismanen Yhdessä olemme enemmän:)

Translaki estettävä lastensuojelun nimissä

Ihmisoikeuksilla ja tasa-arvolla perustellaan asioita, jotka ovat selkeästi lapsen edun vastaisia. Alaikäisen lapsen ihmisoikeuksiin ei voi kuulua se, että hänelle annetaan mahdollisuus tehdä loppuelämään vaikuttavia, peruuttamattomia päätöksiä vakavassa asiassa. Sukupuoli ei ole ilmoitusasia. Translaki ajaa lapsille oikeutta vaihtaa sukupuoltaan omalla ilmoituksellaan, jopa vastoin vanhempien tahtoa.  On ehdotettu jopa lasten huostaanottoa, mikäli vanhemmat eivät takaa ”turvallista kasvuympäristöä” lapsille.

Koulujen asiallinen seksuaalikasvatus on tarpeen ja suojaa lapsia hyväksikäytöltä, liian varhaisilta kokemuksilta, virheellisiltä olettamuksilta ja myöhemmän aikuisen seksuaalielämän ongelmilta. Mutta siinä vaiheessa, kun koulut valjastetaan ajamaan transideologiaa ja rohkaistaan nuoria kokeilemaan erilaisia seksuaalisen käyttäytymisen muotoja esittämällä ne kaikki samanarvoisina, puututaan vanhempien oikeuteen suojella lastaan.  Kun koulussa kerrotaan, että et voi tietää pidätkö pojista vai tytöistä ennen kuin olet kokeillut, on jo kyseessä lapsen seksuaalinen häirintä. Kokeiluun rohkaiseminen altistaa lasta myös hyväksikäytölle ja tällaiseen pitää lastensuojelun nimissä puuttua.

Entä saako lapsen todellisuustajua häiritä puheella väärään ruumiiseen vangitusta minuudesta? Nyt en tarkoita niitä harvinaisia tapauksia, kun lapsella jo syntyessään todetaan molemmat sukupuolet – heillekin kuuluu hyväksyntä ja kasvurauha.  Sukupuoli-identiteetin hämärtyminen ja seksuaaliset kokeilut ovat riskejä nuoren kehityksen kannalta.

Kuusi lääketieteen professoria Ruotsissa on vedonnut voimakkaasti niiden satojen lasten puolesta, joita vuosittain altistetaan hormonaalisille ”hoidoille” ja sen jälkeiselle sukuelinten silpomiselle, ilman että sille olisi olemassa mitään lääketieteellistä tai kokemukseen perustuvaa näyttöä. Lääketieteellisesti on väärin, että tervettä tytön ja pojan ruumista muokataan vastaamaan henkilön tunnemaailmaa. Sillä aivojen ja seksuaalisuuden kehitys jatkuu jopa 25-vuotiaaksi asti.

Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkärin Riittakerttu Kaltiala-Heinon mukaan suuri osa identiteettitutkimuksiin hakeutuvista on tyttöjä, joilla on pitkäaikaisia psykiatrisia ongelmia, jotka vaatisivat ensisijaista hoitoa. Valtaosa heistä on välitilassa, jossa ei tiedetä mitä he oikeasti tarvitsevat. Kuka kantaa vastuun heidän ratkaisuistaan?

Translaki sallisi alle 18vuotiaan omalla ilmoituksellaan vaihtaa sukupuoltaan. Hän voi hakeutua hormonihoitoihin jo ennen varsinaista murrosikäänsä. Hormonihoidoilla on pysyviä vaikutuksia aivoihin. Nämä ns. hormoniblokkerit pysäyttävät oman sukupuolen kehityksen ja aiheuttavat hedelmättömyyttä.

Esimerkiksi Norjassa hormoneja on annettu jo kuusivuotiaille. Vanhemmat eivät voi estää lapsensa sukupuolen vaihtamista, lapsen oma ilmoitus riittää eikä hänelle esimerkiksi tehdä lääketieteellistä selvitystä. Lopetetaan tällaiset ihmiskokeet viattomilla, keskenkasvuisilla lapsilla ja annetaan heille kasvurauha.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Alaikäisen lapsen ihmisoikeuksiin ei voi kuulua se, että hänelle annetaan mahdollisuus tehdä loppuelämään vaikuttavia, peruuttamattomia päätöksiä vakavassa asiassa."

Huokaus taas kerran. Ei kukaan sellaista ehdotakaan. Faktat voi tsekata vaikka täältä: http://tenkaissakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

"On ehdotettu jopa lasten huostaanottoa, mikäli vanhemmat eivät takaa 'turvallista kasvuympäristöä' lapsille."

Jos vanhemmat eivät takaa turvallista kasvuympäristöä lapselle, niin pitääkö asian vain antaa olla? Onko lastensuojelu turhaa?

"Entä saako lapsen todellisuustajua häiritä puheella väärään ruumiiseen vangitusta minuudesta?"

Miten se häiritsisi lapsia? (Jos nyt sivuutetaan se, ettei siitä noin koulussa kerrota.) Ja toisaalta, eikö kouluissa saa kertoa mitään, mikä voisi häiritä lapsia?

"ilman että sille olisi olemassa mitään lääketieteellistä tai kokemukseen perustuvaa näyttöä"

Oikeastiko meinaat, ettei maailmassa ole tavattu yhtä ainutta transsukupuolista, joka olisi hyötynyt hoidoista?

"Taysin nuorisopsykiatrian ylilääkärin Riittakerttu Kaltiala-Heinon mukaan suuri osa identiteettitutkimuksiin hakeutuvista on tyttöjä, joilla on pitkäaikaisia psykiatrisia ongelmia, jotka vaatisivat ensisijaista hoitoa."

No, heille järjestetään sitä hoitoa: kuten jutussa mainitaan, 750 hoitoihin hakeutuneesta nuoresta vain alle 200 saa transdiagnoosin ja hormonihoitoja. Muilla on kyse joko jostain muusta, tai sitten on arvioitu että muut mt-asiat on saatava paremmalle tolalle ennen korjaushoitojen aloittamista.

Panithan myös merkille, että Kaltiala-Heino kannattaa juridisen sukupuolen muuttamista ilmoitusasiaksi?
https://yle.fi/uutiset/3-10707095

"Esimerkiksi Norjassa hormoneja on annettu jo kuusivuotiaille."

Niin Suomessakin on jo vuosikaudet annettu. Nimittäin jos lapsella näyttää alkavan murrosikä hyvin varhain (vaikka kyse ei olisikaan sairaudesta). Miksi on ok antaa lääkitystä 6-vuotiaille lapsille, mutta ei 13-vuotiaille transnuorille? (En ole huomannut että kukaan olisi esittänyt 13 vuoden ikärajan alentamista.)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Miten sinä selittäisit lapselle sen, mitä "olla trans" tarkoittaa? Millä sanoilla? Mielenkiinnosta kysyn, kun itse en sitä osaisi lapselle selittää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Lapsenlapseni ratkaisivat asian hyvin mutkitta 3-vuotiaina: "Mun ankkailmapallo on poika ja sillä on pimppi." Toinen totesi puolestaan, että "Mun flamingoilmapallo on tyttö ja sillä on pippeli... koska se voi olla aina välillä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #7

Mutta miten asia heille selitettiin?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

...että on naisia, joilla on pippeli ja miehiä, joilla on pimppi - ei kai siinä mitään muuta tarvita.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #24

Juu, ei kai siinä muuta tarvita...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #24

Toivottavasti isovanhemman opetus sukupuolesta ei saa lapsia haluamaan myöhemmin hormonihoitoja tai leikkauksia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #55

Säämäkeä voin lohduttaa: Lapsilla ei ole mitään vaikeuksia oman kokemansa (cis-)sukupuolen kanssa siitä huolimatta, että heille on kerrottu sukupuolen moninaisuudesta. Sen sijaan on melko varmaa, että he tulevat tämän asian ottamaan luontevasti ja toisia itseensä nähdein erilaisia muita ihmisiä kohdatessaan.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #24

"että on naisia, joilla on pippeli ja miehiä, joilla on pimppi - ei kai siinä mitään muuta tarvita."
---

-Jos tällainen on täysin normaalia, joskin "epätyypillistä", niin mihin silloin tarvitaan käsitettä "transsukupuolinen"? Tai "sukupuolen korjaaminen"?

Aiemmin "transsukupuolisuus" tarkoitti juurikin voimakasta kehodysforiaa, ja tarvetta olla toista sukupuolta kuin kehonsa puolesta on. Tällöin oikeastaan kehoon tehtävät muutoksetkin ristiriidan helpottamiseksi ovat ymmärrettäviä.

Mutta jos ei ole mitään epänormaalia siinä, että on naisia, joilla on pippeli, ja miehiä joilla on pimppi, niin mitä mieltä on puhua siitä, että keho "korjataan vastaamaan koettua sukupuolta"?

Siis ylipäätään "vastaavuus" -käsite menettää merkityksensä, kuin myös "ristiriita" kehon ja mielen välillä, transsukupuolisuuden uuden merkityksen myötä :)

Eli tässä sekoittaa se, että puhutaan käsitteillä, jotka olivat mielekkäitä suhteessa siihen mitä transsukupuolisuus tarkoitti aiemmin, mutta epäjohdonmukaisia suhteessa sen uuteen määritelmään.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Jos vanhemmat eivät takaa turvallista kasvuympäristöä lapselle, niin pitääkö asian vain antaa olla? Onko lastensuojelu turhaa?"
----

-Tarpeeton kysymys. Koska tuossa tietysti viitattiin käsitteen "turvallinen kasvuympäristö" käyttämiseen äärimmäisessä, ideologian mukaisesti määritellyssä merkityksessä.

Vastaavasti sitä voisi käyttää tilanteessa, jossa vanhemmat kannustavat lastaan sukupuolenvaihdosprosessissa, ja tällöin voisi katsoa olevan tarvetta sosiaaliviranomaisten asiaan puuttumiselle.

Kiersit tuossa itse asian. Syyn miksi "turvallinen kasvuympäristö" oli laitettu lainausmerkkeihin, ja siihen syyhyn sinun olisi tietysti pitänyt ottaa kantaa, ei sanamuodon käyttämiseen sinänsä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Entäpä jos kyse onkin siitä, että lapsi tietää tasan tarkkaan mitä haluaa! Oheisessa artikkelissa on hienosti kuvattu se, miten esimerkiksi koulun rehtori kykenee huomioimaan lapsen edun toisaalla ja toisaalla taas ei.

https://nuorikirkko.fi/2019/03/27/mun-nimi-on-aamu...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Translain kokonaisuudistus ei tarkoita:

– sukupuolen korjaamiseen liittyvän kirurgian vaatimista alaikäisille."

Lähde:

https://seta.fi/ihmisoikeudet/tasa-arvo-ja-yhdenve...

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Ei vaadi, mutta mahdollistaa. Ja muiden maiden esimerkki näyttää, että hormoniblokkerihoitoihin myös hakeudutaan. Alaikäisinä.Ilman lääketieteellistä selvitystä. Hormonihoidot aiheuttavat myös hedelmättömyyttä ja tekevät pysyviä muutoksia aivoihin ja ajatteluun.

Kuka kantaa vastuun, kun hormonihoidettu aikuisena katuukin päätöstään?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Ei vaadi, mutta mahdollistaa."

Höpsistä.

Tilanne ennen translakiuudistusta: lääkärit eivät leikkaa alaikäisiä.

Tilanne lain tultua voimaan: lääkärit eivät leikkaa alaikäisiä.

Kerro ihmeessä, miten lakimuutos sen mahdollistaisi!

"hormoniblokkerihoitoihin myös hakeudutaan. Alaikäisinä.Ilman lääketieteellistä selvitystä."

Ja uuden translain säätämättä jättäminen vaikuttaa tähän asiaintilaan... Niin, miten?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Kun koulussa kerrotaan, että et voi tietää pidätkö pojista vai tytöistä ennen kuin olet kokeillut, on jo kyseessä lapsen seksuaalinen häirintä."

Missä koulussa tuollaista kerrotaan? Tosiasiassa lapset tietävät kyllä minkä sukupuolen edustajiin ihastuvat. Ja paljon ennen kuin "kokeilevat" mitään.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Seksuaalisen häirinnän määrittelyssä keskeistä on toiminnan ja häirinnän vaikutukset uhrille. Käytös tai toiminta on ei-toivottua, jos se aiheuttaa ahdistavan ilmapiirin. Lapsi voi ahdistua esimerkiksi siitä, että hänelle kerrotaan tai näytetään asioita, joita hän ei vielä ymmärrä. Lapseen ja nuoreen kohdistuvassa seksuaalisessa häirinnässä on kysymys heidän altistamisestaan ikään kuulumattomalle seksuaalisuudelle. Se hämmentää ja häiritsee lapsen normaalia kehitystä. Myös seksualisoiva viihde hämmentää lasta. Mm. näiden seurauksena lapselta viedään kasvurauha.
Sitäpaitsi, seksuaalisuus kehittyy jopa 20 vuotiaaksi saakka, miksi lapsille ei anneta kasvurauhtaa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Osoittaisi kohteliaisuutta muita keskustelijoita kohtaan, että vastaisit kysymykseen sen edellyttämällä tavalla sen sijaan, että copypastaat pätkiä edellisestä blogitekstistäsi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lapsille annetaan kasvurauha.

Se ei hämmennä lasta, jos lapselle kerrotaan, että on normaalia kokea seksuaalista vetoa kumpaan tahansa sukupuoleen. Lasta ei sen kummemmin "altisteta seksuaalisuudelle".

Ei lasta hämmennä oppia asioita, joita hän ei vielä tunne. Se, että puhutaan erilaisista parisuhteista tai sukupuolen moninaisuudesta ei johda siihen, että lasta painostetaan seksuaaliseen kanssakäymiseen tai sukupuolen vaihtamiseen.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Ehdotetussa translaissa alaikäiselle sallittu "sukupuolen vaihto" on vain väestörekisterin sukupuolimerkinnän muutos, eli koska tahansa palautettavissa oleva merkintä. Sen tarkoituksena on helpottaa elämää henkilön oikeaksi tuntemassa sukupuolessa. Laki ei mitenkään puutu lääketieteellisiin hoitoihin.

Translapsille tosiaan annetaan ns. blokkerihoitoja, jotka viivästyttävät puberteetin peruuttamattomia muutoksia, kuten karvankasvu. Niitä annetaan, kuten jo mainittiin, myös lapsille, joiden puberteetin katsotaan alkavan liian aikaisin eivätkä ne aiheuta hedelmättömyyttä.

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Ruotsissa 14. maaliskuuta huomattava joukko lääketieteen ammattilaisia vetosi voimakkaasti Svenska Dagbladet -lehdessä, jotta sukupuolista ristiriitaa kokeviin alaikäisiin kohdistuva ”ihmiskoe” lopetettaisiin. Vetoomuksen allekirjoittajina olivat vanhemman professorin Christopher Gillbergin lisäksi kuusi Göteborgin yliopistossa ja Sahlgrenin yliopistosairaalassa työskentelevää professoria tai ylilääkäritasoista lääketieteen ammattilaista.

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/miksi-niin...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Ihmiskokeista puheenollen, jokainen aikuisena transsukupuolisuustutkimuksiin lähtenyt on siihenastisen elämänsä elänyt perinteisessä ihmiskokeessa, eli kauanko kestät dysforiaa. En toivo kenenkään ihmiskoetta pidennettävän turhaan mistään syystä.

Olisin muuten hämmästynyt, jos hoitokäytännöt olisivat naapurimaissa noin poikkeavat. Meillä täällä ei sen paremmin hormoni- kuin leikkaushoitojakaan anneta alaikäisille ja jokatapauksessa on läpäistävä muut dysforiaoirehdinnan syyt poissulkeva tutkimus. Ei ole mitenkään uusi tieto eikä ilmiö, että jotkut mielenterveyden häiriöt oireilevat samoin kuin transsukupuolisuus ja juuri siksi meillä tehdään pitkäkestoiset poissulkevat tutkimukset.

Mitä tulee lasten ja nuorten lisääntyneisiin mielenterveyden ongelmiin, asiantuntijat ennustivat niitä seuraavan jo 90-luvun laman ja sitä seuranneiden leikkauksien perheille aiheuttaman stressin ansiosta ja samaa politiikkaa noudatettiin taas 2000-luvun laman ns. hoidossa. Tämä stressi näkyy erittäin selvästi somessa käytävissä keskusteluissa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa alaikäisille voidaan tehdä nykyään transtutkimuksia ja 16-v voidaan aloittaa muuntohormonit.
Leikkausten ikäraja on 18-v.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #30

"Suomessa alaikäisille voidaan tehdä nykyään transtutkimuksia ja 16-v voidaan aloittaa muuntohormonit."

Mitä tarkoittaa muuntohormonit?

Mitä tulee transtutkimuksiin, niissä suljetaan pois mielenteveyden häiriöt, joten mitä tahansa psykiatrista tutkimusta voisi kutsua transtutkimukseksi, jos haluaisi niin tehdä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #52

Muuntohormonit (transnaisilla estrogeeni+antiandrogeeni ja transmiehillä testosteroni) muuntavat kehon ominaisuuksia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #56

Enpä ole moista termiä kuullut ihan normaaleista estrogeenistä ja testosteronista, jotka saavat aikaan ihan normaalin puberteetin. Eikä puhuta sukupuolen "muunnosta" vaan korjauksesta, koska osa ihmisestä on jo kyseistä sukupuolta ja vain osa korjataan vastaavasti, mutta miten vain vaikeammaksi tulee, sanoisi jo edesmennyt äitini.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #59

Ne ovat transklinikan käyttämiä termejä.
Muuntohormonit muuttavat kehon ulkonäköä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #59

Käsitettä on lanseerannut uudeksi uskonnolliseksi voimasanaksi Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala-Heino uskonnollisissa julkaisuissa, joita en tähän viitsi linkata. Merkitys lienee se, että niillä muutetaan kehon piirteitä. Sanavalinta haiskahtaa tarkoitushakuiselta ja muistuttaa epäilyttävän maineen saaneita muuntogeenejä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #63

Taas tuli ilmi transaktivismin sanatarkkuus joissakin asioissa.
Muuntohormoni-sanaa käytti TAYS hormoniklinikan lääkäri.
Solonen kertoo nyt, mikä sana hormonihoidoista on hyväksyttävissä neutraalina.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #64

Sana lienee todella tähän tarkoitukseen lääketieteessä käytetty, joskin sellaisena ilmeisen uusi. Arveluttavuudesta puhuessani viittaan sen käyttöön propagandatarkoituksessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Translaki kampanjassa esitetty keskeinen väite pakkosterilisaatioista on valetta, koska siinä käytetään ilmeisen tarkoituksella väärää sanaa.
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen merkitys on vähäinen, koska hormonihoidot ehkäisevät ja genitaalileikkaukset vievät lopullisesti lisääntymiskyvyn.

Kirjoitin asiasta blogiin.
http://anterosmki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272912-...

Sieltä näkee myös transaktivistin keskustelutyyliä. ;-)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Mitenkäs tämä liittyy blogitekstiin tai aiempiin kommentteihin?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kerroin blogin kirjoittajalle ja lukijoille translakikampanjasta toisen asian.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Esimerkki virheellisen tiedon levittämisestä:
http://translaki.fi/translaki/sterilisaatiopakko/
Käytetään sanaa sterilisaatio väärin.
Ilmeisesti tarkoitus on vedota tunteisiin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Et vastannut kysymykseen.

Esimerkki siitä, ettei aina väitetä että transihmisiä koskisi sterilisaatiopakko. Ilmeisesti tarkoitus on vedota järkeen...?
https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamis...

Btw en ole koskaan itsekään puhunut sterilisaatiopakosta, joten mun kanssa keskustellessa ihan turhaa tuo.

Mut kuten sanottu, keskustelua ei edistä että alat puhua asian vierestä. Uudelleen & uudelleen.

Muoks: Okei, nyt vastasit. Niinpä teit, kerroit tosiaan ihan toisen asian. Tosin kampanja ei varsinaisesti ollut blogin aihe.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #21

Amnestyn kampanjassa on virheellisiä väitteitä:
"Transihmisiä ei saa pakottaa sterilisaatioon tai läpikäymään nöyryyttäviä tutkimuksia.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä johtaa pakotettuun hormonihoitoon ja loukkaa transihmisten oikeutta olla joutumatta epäinhimillisen kohtelun kohteeksi."

Suomessa ketään ei pakoteta sterilisaatioon eikä hormonihoitoon.
Sukupuolen vahvistaminen ja transhoidot ovat vapaaehtoisia. Useimmat transihmiset haluavat hormoneita, koska ne muuttavat ulkonäköä. Hormonit toimivat samalla ehkäisynä.

Translakia voi muuttaa, mutta kampanjoinnin pitäisi olla rehellistä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #26

"Transihmisiä ei saa pakottaa sterilisaatioon tai läpikäymään nöyryyttäviä tutkimuksia."

Mikä tuossa lauseessa on mielestäsi virheellistä?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #28

Kampanja antaa kuvan, että niin tehtäisiin.
Ketään ei pakoteta sterilisaatioon ja sukupuolen vahvistamiseen ja tutkimukset ovat tarpeellisia mielentilan selvittämiseksi ennen kuin annetaan kehoa muuttavia hoitoja.

Translaista saisi poistaa lisääntymiskyvyttömyysvastimuksen.
Asetuksia voisi muuttaa niin, että luvan sukupuolen vahvistamiseen voisi saada jo ensimmäisellä Transklinikan tutkimuksella.
Transhoitoihin on tarpeen tarkat tutkimukset, jotta ei aiheuteta onnettomia katumistapauksia enempää.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

"Kampanja antaa kuvan, että niin tehtäisiin."

Tuo on oma tulkintasi, mitään sellaista siinä ei väitetä. Kyseisen lauseen negaatio olisi about "Transihmiset saa pakottaa" jne. Jos aiot olla pedantti, niin ole sitten huolella!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #29

Translain vastustajat luovat kuvaa, että lakia kannattavat puhuisivat kirurgisen sterilisaation pakosta. Jos Säämäki on periaatteessa sitä mieltä, että lisääntymiskyvyttömyyssvaatimuksesta olisi luovuttava, hän voisi lopettaa tuon kuvan ylläpitämisen lopettamalla jankutuksensa asiasta.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Fakta 3: Lasten sukuelimiä ei translain uudistamisen vuoksi aleta leikkelemään.

Kummallisimpia väitteitä translakia vastaan on, että juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajan laskeminen johtaisi lasten sukuelinten leikkelyyn. Tämä ei pidä paikkaansa ja väitteessä sekoitetaan translapset ja intersukupuoliset lapset. Ajamme translakiuudistusta, jossa sukupuolen juridinen ja lääketieteellinen korjausprosessi erotetaan toisistaan …

… Blokkerihoitoa annetaan jo nyt niille, joiden puberteetti on ennenaikainen."

http://translaki.fi/2019/03/20/translaki-nousee-va...

Miksi puolue Kristillisdemokraatit levittävät tahallaan virheellistä tietoa?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hormoniblokkerit estävät murrosiän ja hedelmällisyyden kehittymisen. Niiden jälkeen ainakin on pysyvästi lisääntymiskyvytön, jos aloittaa muuntohormonit myöhemmällä iällä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pitääkö sinun mielestäsi laissa edelleen määritellä, että transsukupuolisen on oltava lisääntymiskyvytön ennen kuin sukupuolen vaihto voidaan vahvistaa?

Jos vastaat kyllä, miksi sinulle on tärkeää, että transsukupuolisen on oltava lisääntymiskyvytön?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ei pitäisi. Translakia saisi muuttaa siitä kohdasta.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta.
Se pitäisi poistaa periaatteen vuoksi.
Todellisuudessa vain harva transihminen lisääntyisi koska useimmat käyttävät hormoneja.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Koko lisääntymiskyvyttömyys hulabaloo saa väkisinkin aikaan ajatuksen että transukupuoliseksi identifioituvien määrä puolittuisi mikäli sukupuolta ei kirjattaisi henkilöpapereihin. Sillä tuntuu siltä että yli puolet transukupuolisista ei kärsi minkään asteen dysforiasta ja ei täten halua korjata sukupuoltaan.

Eli heitä ajaa lähinnä anarkistinen halu kieltää valtiota määrittelemästä heitä...tai sitten he haluavat niin sanotusti ”pitää kakun mutta syödä sen myös”

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #33

"Sillä tuntuu siltä että yli puolet transukupuolisista ei kärsi minkään asteen dysforiasta"

Erikoinen fiilis! Mistä moinen?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #35

Lisääntymiskyvyttömyys on sukupuolen korjauksen luontainen sivutuote, pelkästään hormonihoidot voivat viedä ihmisen lisääntymiskyvyn.

Teksikirjaselitys transukupuolisesta on ihminen joka tuntee syntyneensä väärään ruumiiseen. Mikäli ihminen ei halua sukupuolen korjausta niin miten tämä määritelmä osuu kyseiseen ihmiseen?

Voidaanko ihmistä pitää transukupuolisena jos ainoa mitä hän haluaa muuttaa on sosiaaliturvatunnuksen?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #37

Transihminen voi haluta sekä lisääntyä että saada kehonsa sukupuolikokemustaan vastaavaksi. Molemmat ovat ihmisen jakamattomia oikeuksia eikä niitä pidä asettaa vastakkain. Kolmas jakamaton oikeus on oikeus elää juridisesti tunnustetusti sukupuolikomemusta vastaavassa sosiaalisessa sukupuolessa. Tämä viimeksi mainittu on kaikille transihmisille yhteinen, osa ei kaipaa lisääntymistä eikä osa koe kehodyrforiaa.

Kaikki nämä voidaan toteuttaa siten, että lisääntyminen tapahtuu kehon muokkaamista ennen. Juridinen muutos pitää voida tehdä näistä molemmista riippumatta. Ja tämän valinnan mahdollistaminen on translakikampanjan keskeinen vaatimus.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #37

Et nyt vastannut kysymykseeni, että mistä vetäisit tuollaisen arvion.

Onko sinulla jokin peruste vastustaa sitä, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistettaisiin laista, kun kerran moni ihminen ja useimmat puolueetkin niin haluavat?

Ei lakiin ole muidenkaan lääkkeiden sivuvaikutuksia kirjattu, tyyliin että potilaan on henkkaria uusittaessa esitettävä todistus siitä että sytostaatit saavat hänet oksentelemaan.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #40

Ketään ei ole suomen historiassa erikseen steriloitu koska hän on transukupuolinen. Kaikissa tapauksissa transukupuoliset ovat tulleet lisääntymiskyvyttömäksi koska heidän sukupuolensa on korjattu.

Koko haloohan tässä lainsäädännössä on että ihmiset jotka eivät halua korjata sukupuoltaan, haluavat identifioitua transukupuolisiksi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #42

"Kaikissa tapauksissa transukupuoliset ovat tulleet lisääntymiskyvyttömäksi koska heidän sukupuolensa on korjattu."

Vastahan se kahden miehen perhe sai muksun.

"Koko haloohan tässä lainsäädännössä on että ihmiset jotka eivät halua korjata sukupuoltaan, haluavat identifioitua transukupuolisiksi."

Höpsistä. Haloo on siitä, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on perusteeton ja pöhkö.

Kerro nyt, vastustatko lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista laista, ja jos, niin miksi?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #44

En vastusta, olen vain utelias siitä miltä sukupuolidysforiasta kärsivän tuntuu olla raskaana ottaen huomioon että räikeimmissä tapauksissa esimerkiksi sukupuolidysforiasta kärsivä teinityttö on leikannut itse omat rintansa pois.

Ja siis alempaan keskusteluun viitaten, kannatan lapsen sosiaalisen transistion aloittamista vaikka kuuden vanhana mikäli aloite tulee häneltä itseltään eikä vanhemmilta. Kannatan hormoniterapiaa teineille mutta olen sitä mieltä että leikkaushoidot tulisi jättää 18 vuotta täyttäneille.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #44

En vastusta, olen vain utelias siitä miltä sukupuolidysforiasta kärsivän tuntuu olla raskaana ottaen huomioon että räikeimmissä tapauksissa esimerkiksi sukupuolidysforiasta kärsivä teinityttö on leikannut itse omat rintansa pois.

Ja siis alempaan keskusteluun viitaten, kannatan lapsen sosiaalisen transistion aloittamista vaikka kuuden vanhana mikäli aloite tulee häneltä itseltään eikä vanhemmilta. Kannatan hormoniterapiaa teineille mutta olen sitä mieltä että leikkaushoidot tulisi jättää 18 vuotta täyttäneille.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #42

"Ketään ei ole suomen historiassa erikseen steriloitu koska hän on transukupuolinen. Kaikissa tapauksissa transukupuoliset ovat tulleet lisääntymiskyvyttömäksi koska heidän sukupuolensa on korjattu."

Lukematon määrä transihmisiä on menettänyt lisääntymiskykynsä, vaikka he olisivat halunneet lisääntyä, koska tarve juridiseen sukupuoleen on ollut niin kova. Niinikään moni on joutunut pidättäytymään juridisen sukupuolen tunnustamisesta varmistaakseen lisääntymisensä, vaikka se olisi ollut heille olennainen asia - hedelmättömyyshoidot eivät takaa sitä, että niiden keskeyttäminen palauttaisi kaikille hedelmällisyyden.

Mitään näistä lukuisista tilanteista ei tilastoidu sterilointilain mukaisiksi toimenpiteiksi. Se ei siis kuitenkaan tarkoita sitä, että niitä ei olisi tapahtunut.

Heikkilän haloo on kyllä ihan hänen oma kehitelmänsä, joka toki on saanut eväät transvihamielisten kampanjoinnista. Transsukupuolisuuden diagnoosi ei edellytä kehodysforiaa ja on suuri määrä tällaisia transsukupuolisia, jotka nykylain puitteissa joutuvat tästä syystä kohtuuttoman valinnan eteen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #45

Dsm5 mukaan transukupuolisuus edellyttää sukupuolidysforiaa.

Vanhoina aikoinahan muunsukupuolisuus nähtiin osana transukupuolisuutta mutta nykyään ei.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

Sukupuolidysforia toki on ehto diagnoosille, kehodysforia ei. Käytännön diagnostiikassa kehodysforia ei ole vuosiin ollut edellytys diagnoosille, mutta kylläkin luonnollisesti hoidoille. Tämä taas on ollut tulppana niille, joilla ei ole kehodysforiaa ja siis tarvetta muutoksiin, jotka taas ovat juridisen muutoksen edellytyksinä.

Tästä ei kuitenkaan voi millään tehdä johtopäätöstä, että ihmiset, joilla ei ole edes sukupuolidysforiaa, haluaisivat muuttaa juridista sukupuoltaan ja että tämä olisi koko translakikampanjan perimmäinen syy: Tunnen suuret määrät transihmisiä, mutta en ketään tällaista. Toisaalta tunnen toki naisia, jotka kokevat olonsa naisena tukalaksi, mutta kuitenkin kokevat olevansa naisia. Tälle ilmiölle olen antanut nimen sukupuoliemansipaatio eikä sillä ole mitään tekemistä translain kanssa, vaan johtuu vallitsevista heitä kahlitsevista sukupuolistereotypioista.

Tulevassa ICD 11-tautiluokituksessa muunsukupuoliset ja transsukupuoliset tulevat olemaan nimenomaan samassa tautiluokassa ja hoidot vain on tarkoitus kohdistaa yksilöllisten tarpeiden mukaan.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/lahesty...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #49

Kiitos, Anukatariina, taas kerran asiantuntemuksestasi. Monet kommenteistasi valuvat kuin vesi hanhen selästä niiltä, joille sanasi osoitat.

Opetat samalla myös meitä, joille translain uudistaminen ei aiheuta päänvaivaa.

Itse ajattelen, että pitäisi päästä siihen, että sukupuolesta voitaisiin tehdä ilmoitusasia. Lääketieteellinen hoitoharkinta tapahtuisi edelleen terveydenhuollossa. Terveydenhuollon hoito voitaisiin tehdä ilman juridista kytköstä väestörekisterimerkintään.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #49

"Sukupuolidysforia toki on ehto diagnoosille, kehodysforia ei."
----

-Siis tarkoittaako "sukupuolidysforia", erotuksena "kehodysforialle" sitä, että kokee dysforiaa suhteessa siihen miten _toiset_ ihmiset suhtautuvat, ja minkä sukupuolen edustajana _toiset_ ihmiset kohtaavat sinut?

Eli voimakas ahdistus, joka perustuu toisten ihmisten käytös-/suhtautumistapaan sinuun ihmisenä?

("Sinuun" tarkoittaa nyt yleistä käsitettä, ei sinua :) )

Eli sukupuoli on korjattava juridisesti, jotta toisten ihmisten suhtautuminen sinuun muuttuisi?

Näinkö?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

"Entä saako lapsen todellisuustajua häiritä puheella väärään ruumiiseen vangitusta minuudesta?"

Kuulostaa siltä, että kristilliset haluavat perustaa lapsille keskitysleirejä, joissa kaikki media olisi poissuljettu. Kasvamiseen liittyy todellisuus. Todellista on, että keskuudessamme on kuusinumeroinen määrä transihmisiä, enemmän kuin kristillisillä äänestäjiä. Ja todellista on se, että lapset kohtaavat näitä transihmisiä - kotona, koulussa tai harrastuskuvioissaan.

Ongelmana on ennemmin se, että tietty kansanosa ei meillä tee ensimmäistäkään päivitystä korviensa väliin. Niinpä saamme sitten "nauttia" blogistin tyylisistä avautumisista.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Lapsena minulla oli kausi kun identifioiduin robotiksi.

Ja eikö ”kyllä lapsi tietää mitä se haluaa” ajattelusta luovuttu samalla kun huomattiin että vapaakasvatus-ideologian tuloksia alkoi enemmissä määrin löytymään vankiloista ja mielisairaaloista?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Lapsena minulla oli kausi kun identifioiduin robotiksi."

Kiinnostavaa. Olitko hengittämättä koko ajan, tai toivoitko ettei sinun tarvitse hengittää? Tai syödä, juoda jne.

Vai olikohan asia niin, että vain mielelläsi leikit olevasi robotti?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä
Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #38

Et taida hirveästi tietää lapsista?

Mutta en tietenkään kiistä kokemustasi. Oliko sinulle siis pienenä epäselvää, oletko oikeasti poika vai leikitkö vain poikaa?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Kaz James, 37, kertoo tunteneensa olevansa koira jo lapsesta alkaen. Hän ei tullut oikein toimeen muiden kanssa, kunnes antoi ”koirapersoonansa” tulla näkyviin myöhäisessä teini-isässä.
Hän työskentelee kaupassa ”siviileissä”, mutta vapaa-ajallaan hän pukeutuu reilut 2 000 euroa maksaneeseen koirapukuun, kantaa tavaroita suussaan ja napsii Purina-koirankeksejä.
– En ole koskaan tuntenut itseäni ihmiseksi, olen koira."
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/793b1200-2831-...

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Niinpä. Missä kulkee raja? Yhdysvalloissa keski-ikäinen, perheellinen mies koki olevansa 8 vuotias tyttö. Eräs ystävällinen pariskunta adoptoi hänet. Kuvassa hän istuu adoptiovanhempien välissä, pukeutuneena tytöksi. Eli missä kulkee raja? Voinko vaatia sotu-tunnukseeni parikymmentä nuoremman identiteetin? Jos todella koen olevani nuorempi?

Translain hyväksyminen johtaa kaltevalle pinnalle. Meidän pitää katsoa mihin se on johtanut muualla ja arvioida uudelleen mikä on lapsen etu ja voivatko vanhemmat edelleen olla vastuussa lapsistaan vai siirtyykö päätösvalta yhteiskunnalle?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Yksi äiti kertoi 5-vuotiaasta pojastaan naureskellen:
"Pitääköhän olla huolissaan, koska 5-vuotias poika sanoi: "Äiti, mä haluun isona sun kanssa naimisiin ja saada lapsia.""

Lapsilla on monissa asioissa ymmärrys vielä kehittymätön.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sana "lastensuojelu" blogin otsikosssa toimii näköjään varsin hyvin keskusteluun herättävänä avainsanana kuten kommenttiosion pituudesta voi päätellä. Varsinaiset lastensuojelun asiantuntijat, joita ovat suuret lastensuojelujärjestöt, linjaavat kuitenkin lapsen oikeudeksi kasvaa nimenomaisesti omaa identiteettiään tukevassa ympäristössä, jossa hänelle on tarjolla parasta saatavilla olevaa terveydenhoitoa.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla lapsilla on siis lastensuojelujärjestöjen yhteisen kannan mukaisesti oikeus tulla kuulluksi itseään koskevassa päätöksenteossa mukaan lukien henkilötunnuksen rakenteeseen liittyvät hallinnolliset asiat, minkä ohella heillä on oikeus korkeinpaan saavutettavissa olevaan terveyteen. Oikeus terveyteen sisältää sukupuolivähemmistöön kuuluvilla lapsilla oikeuden sukupuoliristiriitaa lieventäviin hoitoihin...

https://www.mll.fi/blogi/olla-nakyva-iloittu-ja-ra...

https://www.pelastakaalapset.fi/uutiset/heikoimmas...

https://www.unicef.fi/haku/?search=sukupuoliv%C3%A...

"Asenteiden lisäksi muutosta vaatii myös lainsäädäntö. Suomen translakiin sisältyy edelleen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä juridisen sukupuolen muuttamisen ehtona. Tämän päivän translapset joutuvat isoksi kasvaessaan miettimään, haluavatko tulevaisuudessa mahdollisuuden elää omassa sukupuolessaan, jos sen hintana on luopuminen mahdollisuudesta saada omia lapsia. Lisäksi monet transnuoret, jotka haluaisivat korjata kehoaan, joutuvat yhä käymään läpi väärän murrosiän muutokset. He joutuvat odottamaan pahimmillaan vuosia ennen kuin heillä on mahdollisuutta saada lääketieteellisiä hoitoja Suomessa."

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lapsille pitää tosiaan kertoa, että hormoniblokkerit estävät lisääntymiskyvyn kehittymisen. Ja muuntohormonit aiheuttavat steriliteetin.
Pitää myös kertoa, että leikkaukset vievät pysyvästi lisääntymiskyvyn, jos sitä ei ennestään ymmärrä.
Jos haluaa muokata kehoaan, menettää mahdollisuuden lapsiin.
Jos haluaa lapsia, pitää tyytyä kehoonsa kunnes on saanut lapset.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Lapsia voi toki saada varastoiduista sukusoluista, ongelmana vain on, että vaikka muiden sukusoluja varastoidaan, transsukupuolisten ei vedoten translain lisääntymiskyvyttömyysvaatimukseen, mille ei ole mitään objektiivista perustetta. Siksi se tuleekin kumota pikaisesti.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #60

Se käytäntö on jo kumottu.
TAYS hormoniklinikalla on mahdollisuus säilöä sukusoluja.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Juho Antikainen: "Sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla lapsilla"

----

-Taisit sanoa tuolla aiemmin Susannan blogissa, että transsukupuolisuus on lähinnä sosiaalinen ilmiö ja ongelma, joidenkin kohdalla.

Siis se mitä tietyltä sukupuolelta odotetaan, ja johon jotkut ihmiset eivät koe sopivansa, ja siksi kokevat ahdistusta. Eli ymmärtääkseni katsoit asian ja ilmiön olevan jossain määrin, ellei kokonaan, irrallaan fyysisestä olemuksesta, ja siitä, että on olemassa absoluuttiset miehen ja naisen keholliset tunnisteet?

Ja kun näitä sukupuolinormeja ja rooleja puretaan ja laajennetaan, ongelma poistuu ainakin suurelta osin, eikä hoitoja tarvita, ainakaan yhtä paljon.

Ymmärsinkö oikein?

Mutta jos on näin, niin onko mielekästä puhua "sukupuolivähemmistöön kuuluvista" lapsista, ihmisistä tai ylipäätään "sukupuolivähemmistöistä"?

Jos kyse on vain sosiaalisesta sukupuolen ilmaisusta ja siihen liittyvistä oletuksista ja odotuksista?

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Kysynpä teiltä, jotka vaaditte translain uudistamista niin, että sterilisaatiovaatimus edellytyksenä sukupuolenvaihdokselle poistetaan laista yhden kysymyksen:

Miksi nainen, joka haluaakin (tai kokeekin sisäisesti) olevansa mies, haluaa vielä miehenä synnyttää? Eikö hän haluakaan olla mies?

Miksi mies, joka haluaakin (tai kokeekin sisäisesti) olevansa nainen, haluaa vielä naisenakin siittää? Eikö hän haluakaan olla nainen?

Eikö tässä ole jotakin oleellisen ristiriitaista?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ei ole sterilisaatiovaatimusta, eli sterilisaatioleikkausta ei tarvita.
Translaki: "hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"
Lähes aina on lisääntymiskyvytön hormonihoitojen vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestöt moittivat lakia, siksi se pitäisi uudistaa ja merkitys on enemmän periaatteellinen.
Jos haluaa lapsia, voi lopettaa hormonien käytön ja kokeilla palautuuko hedelmällisyys. Hyvin harva on tehnyt niin.

Transihmiset ovat poikkeustapauksia, siksi heidän ajatuksensa tuntuvat ristiriitaisilta.

Käyttäjän MarkoPeltola kuva
Marko Peltola

On se joo kummallista, kun ei voida lasten kasvurauhaakaan ylläpitää, vaan radikaalifeminismi tungetaan joka kolkkaan. Kuusivuotias poika kun päättää, että tänään hän on prinsessa ja huomenna kuningas niin hormoneita pitäisi antaa sen mukaan? "Mutta kun jokaisen pitää olla, millainen haluaa olla"
Entä, jos joku haluaa olla lintu - Pyritäänkö saamaan hänet lentokykyiseksi?
Radikaalifeministeiltä on jäänyt usein biologian kirjat lukematta.

Toimituksen poiminnat